Seznam alergenů směrnice 1169/2011
Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13. 12. 2014 směrnicí 1169/2011 EU.
- [A1] Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich (Pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut, nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, škrob, mouky, krupice, kuskus, polenta, krupky, vločky, otruby, celozrnné pečivo, bulgur, pšeničný klíček, těstoviny, strouhanka, palačinky, müsli, dortové směsi, chléb, dorty, koláče, sušenky, slad, sladové pivo, sladová káva, kakaové nápoje, směsi koření, sojová omáčka, jíška, čokoládové tyčinky, cereální tyčinky etc.) *[A1a] a: pšenice, [A1b] b: žito, [A1c] c: ječmen, [A1d] d: oves, [A1e] e: špalda, [A1f] f: kamut
- [A2] Korýši a výrobky z nich (Krevety, langusty, raci, humři, krabi, mořští ráčci a raci, raččí máslo, krevetová pasta, sashmi, surimi, paella etc.)
- [A3] Vejce a výrobky z nich (Slepičí vejce, husí, kachní, krůtí, křepelčí, holubí, pštrosí vejce, vaječný žloutek i bílek, šlehaný vaječný bílek, vejce v tekuté podobě, vejce v prášku, mražená vejce, lysozym z vejce (v sýrech), lecitin ze slepičích vajec, "pojiva ze zrn a ozdoby na chlebu a pečených výrobcích, cukrová poleva, dorty, koláče, pečené výrobky, podlouhlé piškoty, dorty se šlehačkou, majonéza, omáčky (Holandská, Bérnská), pojivo v mletých masech, obaly ze strouhanky, litá těsta, surimi, vaječný likér, vaječné těstoviny etc.)
- [A4] Ryby a výrobky z nich (Veškeré druhy ryb, syrové, vařené, pečené i marinované, kaviár, jikry, rodol, surimi, ančovičky, sardelová pasta, worchester, asijské kořeněné omáčky i směsi koření, sushi etc.)
- [A5] Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich (Podzemnicový olej, arašídové máslo, vegetariánské náhraýky masa, omáčky, dresinky, pesta, jídla různých národů (asijská, mexická, africká) etc.)
- [A6] Sójové boby (sója) a výrobky z nich (Sojové mléko, sojové dezerty, sojový olej, sojová bílkovina, tofu, koření (sojové omáčky, omáčky tamari, teriyaki, worchester), miso, tempeh, klíčky sojových bobů, surimi, chléb a pekařské výrobky, klobásové produkty etc.)
- [A7] Mléko a výrobky z něj včetně laktózy (Mléčná bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina, laktalbumin, laktoglobulin, mléko, sušené mléko, smetana, zakysaná smetana, creme fraiche a creme double, podmáslí, jogurt, kefír, sýry, nízkotučný měkký sýr, máslo, přepuštěné máslo, margarin obsahující mléko, čokoláda, pekačské výrobky, syřidlo, nugát. Nejsou snášena i mléka kozí, ovčí, buvolí a koňské etc.)
- [A8] Skořápkové plody a výrobky z nich (Mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie, olej z vlašských i z lískových ořechů, marcipám, nugát, ořechové polevy, těsta, másla, pekařské výrobky, dezerty, sušenky, čokoláda, zákusky, müsli, doplňky salátů, pesto a podobné omáčky, salátové dresingy, vegetariánské pokrmy etc.) *[A8a] a: mandle, [A8b] b: lískové ořechy, [A8c] c: vlašské ořechy, [A8d] d: kešu ořechy, [A8e] e: pekanové ořechy, [A8f] f: para ořechy, [A8g] g: pistácie, [A8h] h: makadamie
- [A9] Celer a výrobky z něj (Kořen celeru, celerové semeno, stonek a list celeru, zeleninové džusy obsahující celer, celerová sůl, směsi koření, kari, bujóny, polévky, dušená masa se zeleninou, omáčky, klobásy a masové produkty, lahůdkové saláty, zeleninové saláty, bramborový salát i odlehčený etc.)
- [A10] Hořčice a výrobky z ní (Hořčičná semínka i naklíčená, hořčice, hořčičný olej, klobásy a masové produkty etc.)
- [A11] Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich (Sezamová semínka, sezamový olej i pasta (tahini), sezamové máslo, sezamová mouka a sůl, chléb, pekařské výrobky, krekry, cereálie etc.)
- [A12] Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích větších než 10mg/kg, nebo 10mg/l vyjádřeno jako celkový obsah CO2 (Oxid siřičitý a soli kyseliny siřičité, Víno (sířené) a další alkoholické nápoje, sušené ovoce, které má zůstat světlé, bělka přii přípravě bramboráku nebo křenu etc.)
- [A13] Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj (Mouka z vlčího bobu, rostlinné bílkoviny v chlebu a pekařských výrobcích etc.)
- [A14] Měkkýši a výrobky z nich (Slávky (škeble jedlé, modré, hřebenatky, ústřice), hlemýždi, hlavonožci, olihně, chobotnice, sépie, černé nudle, pokrmy ze syrových měkkýšů, sašmi, ceviche, polévky Buillabaisse, paela etc.)